Åmdals Verk, telemark. Mulighetsstudie.

Bebyggelsesstrukturen på Åmdals Verk er utypisk i moderne norsk sammenheng, og ligner mer på landsbystrukturer vi finner andre steder i Europa. For noen hundre år siden bygde vi med tun i Norge, men sjelden med klynger over 20 hus. På Åmdals Verk ligger alle boligene tett og ustrukturert, som terninger trillet tilfeldig utover bordet. Det er gåavstand mellom naboer, til skolen, til samfunnshuset, til nærbutikken og til naturen.

Den tette landsbystrukturen kan også være noe av forklaringen på det unike samholdet som Åmdals Verk kan skilte med. Prosjektet 59 grader nord kom i gang på bakgrunn av et folkeinitiativ i 2019, når Ola Roald AS Arkitektur ble bedt om å fremme forslag og innspill til små og store stedsutviklingsprosjekter på Åmdals Verk. Prosjektet har resultert i en mulighetsstudie som skal beskrive stedsutviklingsgrep med søkelys på fem delprosjekter:

– Gjenoppbygging av gruvelandsbyen

– Universell utforming av turstier

– Etablering av møteplasser

– Undersøkelser av prøveboliger

– Gjenoppbygging av Kapteinsbygningen

Mulighetsstudien gir forslag til løsninger som kan løses trinnvis, noe med lokale ressurser og noe med større finansiering. Verktøykassen er ment som en start på utviklingsprosjektet på Åmdals Verk. Noen ideer kan iverksettes umiddelbart. Andre trenger ytterligere bearbeiding.

Åmdals Verk har også mange kvaliteter knyttet til materialer, både naturlig forekomst og materialer tilhørende kulturen og historien. Disse kan både være praktisk å anvende ved utvikling av stedet, men også være viktig for å skape tilknytning mellom fortid og nåtid, natur og kultur.

I tilretteleggingen for ny boligutvikling, bør en være varsom med å etablere en ”satellitt” utenfor bygda. Dersom det gjøres, må en også være oppmerksom på konsekvensene av et slikt valg, både for transport, naturinngrep og sosiale strukturer. Vår anbefaling er å undersøke hvordan kvalitetene på Åmdals Verk kan forsterkes, med fortetting eller bygging i randsonen av eksisterende bebyggelse.

Forslag til prøvebostad i Åmdals Verk. Bustaden er bl.a. inspirert av karakteristiske romforløp i kobbergruvene og samspill med terrenget.

Noen bilder fra stedet og forslagene. Det har vært mange gode inspirasjoner for utvikling av mulighetsstudien; alt fra dugnadsånden og medvirkningsviljen til kobberens farge, gruvenes romforløp, og stedets lokale historie har informert forslagene til valg av utviklingssteder og prioriteringer.