Havegaten i Tønsberg – et forbilde

Havegaten er ett av ni boligområder i tett bebyggelse som trekkes fram som et godt eksempel i ny rapport fra Kommunal- og moderniseringpartementet.

Link til rapporten her: https://www.regjeringen.no/contentassets/adee4f8e8e424101b46a2f4324e6c4c1/bokvalitet-og-hoy-tetthet-en-kvalitativ-studie.pdf

Prosjektet med 55 boenheter og næringslokale ligger i overgangen mellom Tønsberg sentrum og villabebyggelse på Kaldnes, omgitt av både små- og storskala bebyggelse, og måtte derfor bli en hybrid i både uttrykket og måten å bo på. Kvartalet som har en L-form – med bygningskroppen liggende mot Havegaten i øst og Solveien i nord – åpner opp et stort indre gårdsrom mot sørvest. Den sammenhengende bebyggelsen er brutt opp ved å variere høyder, takvinkler, fasademateriale og farger, noe som gjenspeiler småskalabebyggelsen i området og ivaretar siktlinjer ut mot kanalen og gjennom bebyggelsen.

Det at bebyggelsen er plassert mot yttersiden av kvartalet underbygger en kvartalsstruktur, samtidig som det gir mest mulig rom mellom nabobebyggelsen og prosjektet. Bebyggelsen består av flere volumer, hvor de ulike volumene har ulike fasadematerialer, som tre, tegl, metall og skifer, og der hvert volum har samme materiale på takflaten som på fasadene. Bebyggelsens plassering gjør at uteoppholdsarealene blir skjermet for støy og har gode solforhold. Takformene er beslektet med bebyggelsen i området.

Terrenget skrår fra Fagerheimsgaten i syd til Solveien i nord, med en høydeforskjell på ca. 4,5m. Høydeforskjellen utnyttes slik at byggets 1.etasje kommer delvis under bakken. Næringslokalet i 1. etasje gir en aktiv fasade mot hovedvegen, mens parkering ligger i delen under bakken med innkjøring fra Havegaten. Bebyggelsens 2. etasje ligger på samme nivå som Fagerheimsgaten, og har direkte adkomst herfra til det offentlig tilgjengelige uteoppholdsarealet og nærlekeplassen på det grønne lokket. Det at uteområdet er hevet over den trafikkerte Solveien, gir bedre kvalitet på uteområdet på lokk i forhold til støy og sikkerhet mot vegen.

De 55 leilighetene er i størrelsesorden 39 til 140 kvadratmeter, og med ulike kvaliteter som tiltrekker seg forskjellige typer kjøpere. Saltaket gir enkelte leiligheter mulighet for hems og ekstra takhøyde. Alle leilighetene har privat uteoppholdsareal som er fritt for støy. Leilighetene med fasade mot nordøst er gjennomgående, med utsikt mot Kanalen i nordøst, og balkonger med gode solforhold mot det felles utearealet i sørvest. Leilighetene som vender mot sørøst har godt utsyn og solforhold, mens leilighetene som vender inn mot bakgården har uteoppholdsareal og fasade mot det rolige og grønne felles uterommet. I tillegg til balkonger og markterrasser, er det også private og store felles takterrasser. 

Uteoppholdsareal

Boligprosjektet har flere ulike uteoppholdsarealer med ulike kvaliteter. Uteoppholdsareal på lokk er en skjermet og rolig plass, med gode solforhold og lekeplass på 275m2. Lekeplassen er felles for beboerne, men er også tilgjengelig for barn i nabolaget. Det er åpninger i bebyggelsen slik at uteoppholdsarealet er tilgjengelig også fra Havegaten og Solveien. Mot vest trapper landskapet seg mot nabobebyggelsen, så lekeplassen er tilgjengelig også herfra. Uteoppholdsarealene på lokk har en blågrønn faktor på 0,7 iht. Miljødirektoratets veileder” Blågrønn faktor”, utviklet i samarbeid med Framtidens byer. 

Blågrønn faktor stiller krav til uterom når det gjelder vannhåndtering, vegetasjon og biodiversitet i byggesaksprosjekter. Rammekravet stilles for å sikre minimum overvannshåndtering og vegetasjon i henhold til lover og retningslinjer. Overvannshåndteringen har dermed vært premissgivende for utformingen av utearealet. Taknedløpene fører vannet ned i renner og slippes ut i plantefeltene, og deretter ned i et konstruert bekkeløp i ytterkanten av prosjektet. Plantefeltene danner en fleksibel struktur i kombinasjon med gangsoner, oppholdssoner og lekearealer. Gummidekker, støpt betong og tredekker fungerer som brygger eller bruer. Busker, stauder og prydgress gir en frodig kontrast til dekkene. Uterommet rammes inn av bygget som fungerer som en skjerm mot støy og vind. Kravet om å fordrøye vann fra tak, balkonger og takterrasser har gitt mye synlige nedløp på fasadene, der flere av nedløpene er felt inn i slisser der to bygningsvolumer med ulike materialer møtes.

I p-kjeller brukes det plassbesparende automatisk plattformparkering. Parkeringsarealet kunne derfor løses på ca halvparten av det arealet en konvensjonell parkeringskjeller ville kreve.

 

Byggets/prosjektets navn: Havegaten

Adresse: Havegaten 1

Kommune: Tønsberg

Ferdigstilt: August 2020

Oppdragsgiver: Pilares Eiendom AS

Arkitekt: Ola Roald AS Arkitektur

Landskapsarkitekt: Landskapskollektivet AS